23 Nisan 2025 15:59

Art arda yaşanan depremlerin ardından telefon hatlarında yine sinyal kopma sorunu yaşandı. 2014’te dönemin Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, yaşanan 6.5 şiddetindeki depremin ardından gelen bir soruya; “İletişim altyapısı itibarıyla biz şu anda Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biriyiz. Deprem sonrası telefonlarınız çekmezse bakanlığı arayın” demişti. 6 Şubat depremlerinde de günlerce sinyal sorunları yaşanmıştı. Elektrik Mühendisleri Odası, soruna ilişkin temel hizmetlerin özelleştirilmesini işaret ediyor: “İşletmeciler ticari kaygılarla altyapı tesislerini paylaşımından kaçınıyor. Üç cep telefonu işletmecisi afet durumlarında baz istasyonlarını birbirlerinin kullanımına sunmalıdır.”

"Derdiniz para kazanmak"

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış da iletişim kesintileriyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gülcan Kış, hem GSM şirketlerini hem de bakanlığı hakkında, "Çin 10G'ye geçti, biz hâlâ afetlerde iletişim kuramıyoruz. Siz gerçekten hiç mi utanmıyorsunuz? Halkın en çok ihtiyaç duyduğu anlarda yanlarında değilsiniz! Yıllardır milyonlarca aboneyle milyarlarca lira kâr eden operatörler, iş vatandaşa hizmet etmeye gelince sırra kadem basıyor. Her depremde çöken, saatlerce hizmet veremeyen bu sistem artık sürdürülemez. Sizin tek derdiniz para kazanmak; vatandaşın acısına, çaresizliğine kulak tıkıyorsunuz! Bu ülkede iletişim çökünce bakanlık çözüm üretmez, tam tersine sosyal medyaya kısıtlama getirir. Band daraltarak ayıplarını mı örtmeye çalışıyorsunuz? İnsanlar enkaz altında yakınını ararken sizin önceliğiniz neydi?" dedi.

"CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Ulaştırma Bakanlığı'na şu soruları yöneltti: "Bu firmalara bugüne kadar bir yaptırım uyguladınız mı? Lisanslarını sorguladınız mı? Yoksa sadece reklam bütçelerini mi takip ediyorsunuz?"

Afet sorumluluğu olan kurumlar lağvedildi

Afetle ilgili sorumlulukları olan Kızılay, Sivil Savunma Teşkilatı (SST), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), AKUT, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü ve dolaylı yollardan sorumluluğu olan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT); AKP’nin iktidara gelmesinin ardından yavaş yavaş işlevsizleştirildi. DPT 2011’de tek kararnameyle lağvedildi. SST ise 2009 tarihinde doğru planlama yapılmadan kapatılarak yetki ve sorumlulukları Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına devredildi. Kızılay ise parça parça şirketleşti. AKUT’un da 2016 yılında yönetimine el konuldu, kurucusu uzaklaştırıldı, AFAD’a bağlandı. Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü de AKUT gibi lağvedilerek, AFAD’a bağlandı. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bu korkuyu daha ne kadar yaşatacaksınız?
50 milyon can deprem riski altında

Bu korkuyu daha ne kadar yaşatacaksınız?

İstanbul, depremlerle sarsıldı. Türkiye’yi 23 yıldır yöneten iktidarın rant odaklı politikaları, ülkeyi depreme hazırlamadı. 20 milyon İstanbullu dün yeniden beklenen büyük depremin korkusunu yaşadı. Halk dar sokaklara indi, trafik felç oldu, telefon hatları çöktü. Uzmanlar, İstanbul başta olmak üzere deprem kuşağındaki 50 milyon insanın can güvenliğini sağlayacak acil önlemlerin derhal alınması konusunda yeniden uyardı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
24 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et